actualiteit

 

Plasticsoep in de Noordhoren.

Iedereen heeft het over plasticsoep . Een wereldwijd probleem voor de flora en fauna in de zee. Maar wat is nu plasticsoep, hoe ontstaat het en hoe kunnen we er zelf wat aan doen.

Vanaf 1 juni krijg je antwoord op deze vragen, want we hebben in de Noordhoren een leuk en leerzaam project gemaakt over plasticsoep, leerzaam en leuk voor de jonge bezoekers. De kinderen kunnen zien waar plasticsoep vandaan komt en gaan zelf op zoek in het zand naar voorwerpen die daar niet horen. We laten een kort filmpje zien over het ontstaan van plasticsoep en de gevolgen daarvan. Onder de microscoop zoeken we naar plastic tussen de algjes en plankton. De vissen en de krabbetjes mogen gevoerd worden met garnaaltjes. We vertellen een verhaal over de vogels van de Waddenzee tijdens het bekijken van de vogels. Heb je wel eens een zilvermeeuw van dichtbij bekeken en vastgehouden?   Kom voor een leuke en spannende middag naar de Noordhoren

Hieronder een foto van sowieso een noordhoren, een 'grote' roofslak die alleen voorkomt in de Noordzee en vergelijkbaar uniek èn kwetsbaar is als het waddengebied. Er heerst onder schelp- en fossielliefhebbers enige onduidelijkheid over wie precies welke noordhoren is. Er zijn slanke, rechts-, linksdraaiende en gekielde noordhorens. Die laatste is zeer zeldzaam en te bewonderen in Olga's schelpenvitrine. Wat zou De Noordhoren zijn zonder een gekielde noordhoren? (foto: www.fossiel.net/forums/viewtopic.php?TopicID=15357)

 

                                  

 

 

De Slikbak

 

De Noordhoren heeft een stukje van het Wad in huis. Elk uur is het een keer eb en vloed. Onze krabbenfamilie woont daar samen met wadslakjes en een paar mosselen. De krabbetjes worden gevoerd met garnalen en bezoekers mogen daarbij helpen. Regelmatig zijn er krabbetjes die verkereing hebben en er kruipen al 4 generatie's krabbetjes rond.

Je kunt dit allemaa van dichtbij bekijken  erg leuk ook voor kinderen.

 

 

 

Nieuwe wadpost

De kwelder bij Holwerd is een uitgelezen plek voor natuurliefhebbers om te genieten van de rust en weidsheid van het Waddengebied.
Vanaf de weg is het mogelijk om wad- en kustvogels te bekijken bij de vogelplas en op de zomerdijk is een struinpad.
Via een aantal bruggetjes over de kreken kan men over de kwelder wandelen. Het pad sluit tevens aan op het Ommetje Holwerd, één van wensen van de dorpsbewoners in Holwerd.
Ook is er een nieuwe wadpost op de kwelder geplaatst. Vanaf dit verhoogde uitkijkpunt kan de bezoeker straks de Waddenzee goed overzien. Een prachtige plek om vogels te spotten.

Vrijwilligers van de Noordhoren zijn er geweest en hebben er gewandeld samen met Henk-Jan van staatsbosbeheer. Tot ieders verbasing hebben we sporen van hertjes gevonden. Een paar dagen later zijn er hertjes gespot. Ook deze dieren hebben dit mooie stukje natuur gevonden.

 
 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

      

 Met de auto? Er zijn vier parkeerplaatsen rond De Noordhoren. Vlak naast het waddenbelevingscentrum het parkeerterreintje van 't Sintrum. In het centrum van het dorp ligt, naast 'De Coop', een parkeerplaats die vooral 's zondags leeg is. In het noorden, aan de rand van het dorp, naast De Ynset en Sportpark De Morgenzon, bevindt zich een groot terrein waar ook plaats is voor bussen met met name toeristen uit het Verre Oosten. In het zuiden, aan de weg van Dokkum naar Holwerd, is bij het oude treinstation ook ruimte om de auto te parkeren.